Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

vineri, 1 ianuarie 2016

La Fundătura a reînceput şezătoarea satului!  Cu mic cu mare, Fundătura a venit la şezătoare!
În seara zilei de joi, în Fundătura Vrancei ne-am adunat la şezatoare, acasă la Ionică Popa. În strai popular, am sărbătorit un an de la reînfiinţarea şezătorii în Fundătura, dar nu numai atât
Viorile s-au acordat, arcuşurile au devenit mai sprintene... Am cântat, am mâncat prune afumate pe lojniţă, gogoşi umplute cu gem de gutui şi de mere, dulciuri de post... şi ne-am astâmpărat setea cu apă de izvor (neuitând că ne aflăm în Postul Naşterii Domnului).
D-apoi în vreo cinci ore nu se putea să stăm aşa degeaba! Nevestele au cusut, au împletit – până şi Dragoş a cusut la goblen -, timp în care am povestit şi ne-am amuzat de momentele vesele pricinuite de amintirile fiecăruia. Frumuşeţea şezătorii a constat în faptul că, de la cea mai micuţă participantă, de numai 4 anişori, până la cea mai vârstnică, de 71 de ani, ne-am bucurat de orele petrecute împreună lângă sobele calde de teracotă şi ne-am simţit ca într-o familie... ceva mai mare! Fără internet şi tablete! Dragilor, acum că noiembrie a plecat, ne îndreptăm gândurile către “Moş Nicolae”, către Moş Crăciun,  care va să vină, pe care-l rugăm să treacă şi pe la casele noastre şi pe la casele dumneavoastră (că până la urmă toţi suntem copii), fie că am fost sau nu cuminţi şi să primească în a sa tolbă răvaşele noastre! Răvaşe pe care am scris şi vom mai scrie, în fiecare joi la şezătoare, rugăciuni către Dumnezeu, să ne ajute să nu uităm tradiţiile, obiceiurile, portul strămoşesc, să nu ne ruşinăm că suntem “Români” oriunde ne vor purta paşii, şi mai cu seamă să ne dea sănătate şi iar sănătate!  La mulţi ani!

Mariana M. Popa şi prietenii din Fundătura VranceiSursa http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?news=1588824325
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu