Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

luni, 4 ianuarie 2016

Beciul Domnesc, Odobești

BECIUL DOMNESC

 DE LA ODOBEȘTI



La adapostul Magurii Odobestilor se întinde Podgoria Odobestilor, una din cele mai vechi si vestite podgorii din tara, atestata de documentele din vremea domnitorului Stefan cel Mare, ale carui vii se aflau pe colina ”Cetatuia”. Beciul Domnesc face parte din rândul hrubelor existente si caracteristice pentru Podgoria Odobestilor, care asigurau si asigura conditii optime pentru pastrarea si învechirea vinului în vase de stejar.

În secolul al XVIII-lea, Podgoria Odobestilor era socotita cea mai mare din amândoua Principatele Române, producând mai mult vin decât toate podgoriile tarii. Aici, pe o suprafata de circa 300 de hectare, se întindeau si viile domnesti ale lui Dabija, Caragea si Mihail Sturza, precum si cramele din piatra. Una dintre acestea – si anume Beciul Domnesc – a fost zidita între anii 1834-1839 de catre Mihail Sturza, din piatra adusa de pe râul Milcov. Pisania de deasupra intrarii mentioneaza ca beciul apartine ”stapânitorului print al Moldovei Mihail Sturza v.v.anul 1839 prin supusa sluga lucrat m(e)d(elni)cer Asanache Pamfil” . Pisania este timbrata de stema Moldovei (capul de bour) încadrata de struguri.

În anul 1944, Beciul Domnesc, aflat în ruina, a fost restaurat si a intrat în proprietatea Întreprinderii Viei si Vinului Odobesti, iar din anul 1990 a fost preluat societatea Vincon. Beciul Domnesc este amplasat în Odobesti, pe strada cu acelasi nume, în partea de est a orasului, în cartierul Caragea (dupa numele domnitorului care stapânea vii în Odobesti). Printr-o usa masiva de lemn, semicirculara în partea superioara, se accede în cladirea de la suprafata, zidita din caramida, având forma de ”L”. Pe scari din piatra se coboara în hrubele zidite din piatra poroasa. Boltile sunt semicirculare si sunt întarite si consolidate cu arce si dublouri din caramida din cinci în cinci metri. Beciul propriu-zis are forma de cruce.


Sursă:      http://www.vrancea.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=849

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu