Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

luni, 28 decembrie 2015

Portul popular vrâncean

Portul popular specific vrâncenilor



Vrancea este o zonă de interferenţă între Muntenia şi Moldova şi reuneşte patru mari subzone etnografice iar aceasta se resimte şi în ornamentaţia costumului popular, în care se combină frumos modele, culori, croieli şi piese ale costumului popular.

Costumul popular autentic vrâncean, sobru sau viu colorat, funcţie de vârstă, ornamentat discret, dar de efect, purtat cu eleganţă şi mândrie de localnici, ilustrând convingător continuitatea şi unitatea cultural-etnografică a poporului nostru.
Fie că urci apa Zăbalei, spre Nistoreşti sau Nereju, Putna spre Tulnici ori pârâul Vasui spre Vrâncioaia, ori apa Râmnicului spre Jitia şi Vintileasca, ultimele straie ale portului ţărănesc se păstrează cu toate influenţele etnografice. Nu este femeie în vârstă să nu mai aibă în casă, măcar "pentru moarte", piese din portul locului.
Costumul vrâncean se compune din cătrinţă, cămaşă, bete, năframă şi opinci. Cămaşa femeilor, bogat ornamentată, este piesa de rezistență. Pe mâneci, pe piept și la gât are un decor bogat, cu o simbolistică diversă, un adevărat manuscris pe care extrem de puțini mai pot să-l reproducă.









Port popular din Vintileasca
Costumul barbatesc este format din cămașă, ițari și pieptar. Cămașa are mâneci largi, cu cusături bogate. Spre deosebire de catrința femeilor, de culoare închisă, pantalonul bărbaților este alb, strâns în partea de jos.


La Vintileasca se mai fac încă sumane de postav, stofă deasă din lână bătută în piuă, dar și comozii papuci cu talpă de șorici. Din portul popular nu lipsesc ciorapii de lână, poalele cu colți, strecătoarea, cum se numește aici catrința, cămașa cusută cu lânică vopsită, iar pe cap tulpanul. Bărbații poartă cămașă albă, cu cusătură simplă, ilic din cioareci și căciulă din blana de miel, fie că e vară, fie că e iarnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu