Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

vineri, 25 decembrie 2015

"Pe aici nu se trece!"



Mausoleul de la Mărăşeşti









Unirea Principatelor din 1859 este un eveniment de mare importanţă în istoria Vrancei, oraşul Focşani fiind capitala simbolică a Unirii. Mausoleul de la MarasestiPrimul RăzboiMondial reprezintă o altă etapă importantă în istoria Vrancei, întrucât aici s-au desfăşurat luptele eroice din vara anului 1917, care au culminat cu marea bătălie şi înfrângerea trupelor germane de la Mărăşeşti din 6 august 1917. Vrâncenii cinstesc memoria eroilor lor căzuţi în Primul Război Mondial, mărturie stând cele 41de monumente închinate înaintaşilor.

Mausoleul de la Mărăşeşti. Monumentul Eroilor din Războiul de întregire Naţională se află la kilometrul 202 pe drumul naţional ce leagă oraşul Focşani de Adjud, fiind cel mai impunator din ţară şi printre cele mai maiestuoase de acest fel din Europa. Pe câmpiile de luptă de laMărăşeşti armata română a ţinut piept atacurilor armatei inamice. Răspunsul a venit cu o forţă de nezdruncinat: „Pe aici nu se trece!„. În memoria celor care şi-au jertfit viaţa în luptele de la Mărăşeşti (480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români) s-a înălţat Mausoleul „întru slava eroilor neamului„, cum stă scris pe frontispiciul acestuia.

Monumentul Victoriei  Tişiţa


Monumentul VictorieiAflată pe drumul european E85, la kilometrul 282, statuia reprezinta o femeie cu o sabie ridicată deasupra capului, personificare a zeiţei Victoriei. Este opera sculptorului Oscar Han şi a fost dezvelită in anul 1934 in cinstea istoricelor lupte de la Mărăşeşti din anul 1917. Pe postamenul statuii se află inscripţia “ De dincolo de viaţa porunca lor: Iubirea de patrie”









Mausoleul de la MarastiBătălia de la Mărăşti 

reprezintă una dintre principalele bătălii purtate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. Sub conducerea mareşalului Alexandru Averescu, armata româna a reuşit să înfrângă frontul inamic, obligândul să se retragă şi eliberând astfel 30 de localităţi din Vrancea.Pentru strălucita victorie de la Mărăşti s-a făcut un mare sacrificiu uman, 1890 de morţi şi 3000 răniţi. Mausoleul de la Mărăşti este amplasat în centrul istoric alMărăştiului. La primul nivel sunt ilustrate luptele ce s-au purtat în zonă în anii 1916-1917, iar la al doilea nivel, subteran, se află osemintele mareşalului Alexandru Averescu, Nicolae Arghirescu, Alexandru Mărgineanu, Arthur Vaitoianu şi a altor participanţi la bătălie.

detaliu
detaliu2





 
Mausoleul de la Soveja

Sobru şi majestuos, Mausoleul de la Soveja se înalţă pe un promontoriu de pe malul stâng al pârâului Dobromina, în satul Dragosloveni. „Aici odihnesc ostaşii căzuţi pe aceste plaiuri în războiul 1916-1919„ consemnează inscripţia de pe frontispiciul monumentului În clădirea situată în spatele mausoleului, s-a amenajat un muzeu în care s-a expus material foto-documentar şi armament folosit de ostaşii români în timpul luptelor din primul razboi mondial.




Mausoleul de la Soveja

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu