Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

vineri, 25 decembrie 2015

Edificii Culturale






Casa memorială Moș Ion Roată

Casa memoriala Mos ion RoataReprezintăa o casă ţărănească de sfârsit de secol XIX. Aici s-a amenajat o expoziţie în memoria celui care a reprezentat judeţul Putna în calitate de deputat în divanul ad-hoc al Moldovei. Transformarea casei fostului deputat în Casa Memoriala în anul 1959, cu ocazia centenarului Unirii Principatelor Române, este “un gând curat de recunostinţa și veneraţie pentru unul din românii adevaraţi pentru care ideea de dreptate și cinste, dragoste de neam, au fost mai presus de orice”.

Restaurată, casa cuprinde obiecte specifice ambientului familial şi social în care a trăit Ion Roată şi mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al ţărănimii putnene. Personalitatea lui Ion Roată, militant pentru Unire şi îmbunătăţirea soartei ţăranilor, trăsăturile arhitectonice, de locuinţă ţărănească, specifică Ţării Vrancei, armonioasă şi expresivă, fac din acest obiectiv istoric şi muzeistic, un punct de atracţie şi interes pentru cel ce călătoreşte prin Vrancea.






 

Teatrul "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani

Teatrul FocsaniMonument istoric construit la începutul secolului 20 din inițiativa mr. Gh. Pastia, a fost inaugurat în anul 1913 . Ctitorul său, maiorul Pastia a donat suma necesară construirii unui local de teatru, cu scopul de a educa neamul românesc, în 1908. Proiectul localului a fost ales de către o comisie din care făceau parte Constantin Nottara și arhitectul Ioan Mincu. Lucrările de construcție a Teatrului au durat peste cinci ani. Teatrul Municipal îmbină stilul baroc cu elemente caracteristice stilului renascentist. Edificiul este copie fidelă a unui celebru teatru european din Viena. După cutremurul din 1986 își încetează activitatea, pentru o perioadă de 18 ani. Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” s-a redeschis publicului în ianuarie 2004.




Obeliscul Unirii

piata uniriiObeliscul Unirii de la Focşani are o înălţime de 20 m si se inalţă in Piaţa Unirii, in apropierea Ateneului Popular.

Ateneul Popular din Focşani - Clădirea, datând din anul 1945 are elemente de arhitectură specifice româneşti, în stilul arhitecțilorIon Mincu, Petre Antonescu, S.Vasilescu.Construcția prevăzută cu subsol, parter şi etaj este ridicată pe temelie de piatră. Intrarea se face pe o impozantă scară de mozaic . Ateneul Popular a fost construit prin contribuția mr. Gh. Pastia.





Muzeul de ştiinţe ale naturii Focşani
Muzeul de Stiintele NaturiiEste organizat ca secţie a Complexului Muzeal Vrancea. Muzeul este găzduit într-o clădire de patrimoniu. Din anul 1989, la demisolul secţiei functionează un acvariu care prezintă floră şi faună acvatică . În prezent, acesta a devenit o adevărata mini grădină zoologică, cu exemplare din diverse specii de animale şi păsări. Secţia deţine un bogat patrimoniu, format din peste 50000 de piese, constituit pe colecţii: de insecte, de ornitologie, mineralogie, botanica.







Casa memorială Alexandru Vlahuță

Casa memoriala vlahutaPe partea stângă a Drumului European, între Râmnicu Sărat și Focșani, se află casa memorială Alexandru Vlahuță. A fost amenajată în anul 1958, cu prilejul sărbătoririi centenarului nașterii scriitorului. Poposind aici, în spațiul istoriei și al poeziei, pătrundem în universul vieții și operei lui Al. Vlahuță. Este o clădire construită în stil românesc, cu etaj, având în trei părti perspectiva renumitelor podgorii vrâncene. Interiorul casei memoriale, reconstituit cu ajutorul obiectelor personale și al manuscriselor, ne redă atmosfera de lucru a marelui scriitor; mobilier, cărţi din biblioteca proprie, reviste ale vremii, câteva obiecte ce au aparţinut scriitorului. Aici şi-a petrecut scriitorul câţiva ani din viaţă, până în 1916, an în care, obligat de înaintarea frontului, se refugiază cu o parte din agoniseala de o viaţă la Bârlad. În scurtul răstimp al şederii lui Vlahuţă la Dragosloveni, mulţi dintre cei mai mari scriitori români dintre cele două războaie mondiale au fost oaspeţii acestei case. Aici s-au întâlnit cei trei prieteni: Caragiale, Delavrancea şi Vlahuţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu