Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

Şcoala Gimnaziala şi Gradiniţa cu program normal Răstoaca

vineri, 25 decembrie 2015

Rezervatii naturale din judetul Vrancea


Râpa Roșie – unică, misterioasă și atrăgătoare

 

Rezervatia Naturala Rapa Rosie este situata pe un sector al versantului drept al Putnei, in aval de confluenta cu Paraul Coza, in apropierea satului Coza, comuna Tulnici.
Pe o suprafata de 49,6 ha, rezervatia cuprinde microforme efemere de tipul ograselor, microcanioanelor, turnurilor, palniilor si avenelor sufozionale care dau peisajului un carcater spectaculor de pseudocarst. In scopul prevenirii alunecarilor de teren si a eroziunii solului au fost efectuate plantatii de protectie.
Rezervatia naturala Rapa Rosie, Vrancea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere. 



 

 

Rezervatia naturala Lacul Negru


Lacul Negru sau ”lacul cu plămână”, cum mai este cunoscut, după numele popular al unei plante cu proprietăţi terapeutice, se află într-o rezervaţie naturală situată pe versantul sud-estic al culmii Dealului Negru.

Rezervaţia Naturală Lacul Negru este o zonă puţin exploatată de oamenii de ştiinţă şi puţin cunoscută de turişti, datorită accesibilităţii dificile pe care o conferă terenul, iar acest lucru îi conferă strălucire şi un peisaj sălbatic.

Zonă montană cu văi, chei, turbării şi pajişti, Lacul Negru a fost declarată  în anul 2000 arie protejată, adăpostind o mare varietate de floră şi faună specifică Subcarpaţilor de Curbură.  Terenul a fost puternic fracturat de fenomenele tectonice.
Lacul Negru sau ”lacul cu plămână”, cum mai este cunoscut, după numele popular al unei plante cu proprietăţi terapeutice, se află într-o rezervaţie naturală situată pe versantul sud-estic al culmii Dealului Negru.

Rezervaţia constituie parte a reţelei ecologice locale de protecţie a carnivorelor mari din judeţul Vrancea. Acest sit adăposteşte pe lângă cele 8 tipuri de habitate de interes comunitar (din care unul prioritar), populaţii reprezentative de carnivore mari din speciile Ursus arctos, Canis lupus şi Lynx lynx, prioritare pentru desemnarea de arii de protecţie.
Denumirea de  „Lacul Negru” provine de la întunericul pădurii de molid, care se reflectă în luciul apei.
Unicitatea acestui lac este dată de faptul că jumătate din suprafaţă este acoperită cu turbărie activă, aflată pe malul stâng. Cealaltă jumătate este formată dintr-un plaur plutitor ( insulă formată din ierburi, rădăcini, rizomi), cu o grosime de un metro.
Adâncimea lacului este de 7,5 metri şi a fost format dintr-un baraj natural, acest lucru nefiind dovedit ştiinţific.

 Lacul are un emisar, pârâul Lacului Negru, ce evacuează un debit egal cu cel de alimentare, iar la 250m aval suferă o importantă rupere de pantă care creează un repeziş atrăgător. Suprafaţa lacului este de aproximativ 13.300 mp, din care aproape jumătate este luciu de apă. Cealaltă jumătate îi aparţine unui strat de muşchi cu dezvoltare variată.
                Formele de viaţă din apă nu au nici o şansă datorită unor specii de tritoni care curăţă orice formă de viaţă din apă. Cea mai reprezentativă plantă rară care se găseşte aici este „Drosera Rotundifolia” denumită şi Roua Cerului, o plantă carnivoră rar întâlnită în lume.
Accesul la lac se face prin DJ 205D Focşani – Nistoreşti – Herăstrau şi apoi pe drumul forestier din lungul Văii Nărujei până în zona bazinului de recepţie “Izvoarele Nărujei”. În apropierea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stâng al Nărujei, un traseu turistic marcat cu cruce roşie care duce la Lacul Negru.
Turiştii care ajung în rezervaţie sunt fascinaţi de apele care coboară de pe versanţii munţilor, de flora şi fauna cu care sunt întâmpinaţi.




Rezervatia naturala Groapa cu pini


Rezervatie natural desemnata prin Legea nr. 5/2000. Aria protejata care conserva elemente de paleontologie si de peisaj, este situata pe un sector al versantului drept, in sectorul cursului superior al Paraului Coza. Paraul Coza a sectionat un complex de strate geologice cu o mare bogatie pakeontologica, relevate intr-un peisaj deosebit. Aria protejata este cantonata intr-o concavitate a versantului stang al pr. Coza, formata probabil in urma alunecarii uscate a stratelor litologice. Spectaculoasa este aparitia la zi a structurilor geologice de mare frumusete peisagistica, prin jocul de culori galben – cenusii – roscate, legate genetic de stratele de Tisaru inferioare si superioare, Burdigalian si Badenian, prezentand numeroase si variate urme de fauna fosila care, pana in prezent nu se cunoaste sa fi fost cercetata.

Cai de acces
Drumul care urmareste Valea Paraului Coza, continuat cu poteca din lungul albiei. O alta cale de acces o reprezinta drumul forestier de pe Valea Paraului Alunu, din care se desprinde, in imediata apropiere a cantonului Alunul, catre dreapta un drum forestier pe dealul Zmeuris. Accesul in rezervatia Groapa cu Pini este posibil si pe traseul turistic marcat cu “banda rosie” din com Tulnici, sat Coza, prin punctul la “Stramtura” si respectiv aria protejata Stramtura Coza, urmand in continuare poteca nemarcata.

Limita de nord:
– urmareste rapa de desprindere amaterialelor alunecate din culmea Dealului Doagelor.

Limita de est:
– este bine reprezentata in peisaj de ruperea de panta ca si rectilinie ce marcheaza marginea corpului alunecarii desfasurata intre culmea Dealului Doagelor. si albia Paraului Coza.

Limita de sud:
– se desfasoara pe albia Paraului Coza.

Limita de vest:
– este reprezentata de marginea apuseana a rapei pe un traseu cvasirectiliniu intre albia Cozei si culmea Dealului Doagelor

Rezervatia naturala Muntele Goru

Situata in zona Varfului Goru, ocupand versantul vestic al masivului, respectiv bazinele hidrografice Paraul Rozelor, Paraul Cotit si Paraul Afinisu, judetul Vrancea.

Este de tip geomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj.
Ocupa o mare parte din etajul padurilor boreale si aproape tot etajul subalpin al Muntelui Goru.

Obiectivul central ocrotit de aceasta arie protejata este vegetatia caracteristica etajului subalpin, componenta principala fiind unicul jnepenis din Muntii Vrancei, precum si alte numeroase specii de plante si animale endemice sau rare.

2 comentarii:

  1. Nu stiu de unde v-ati luat informatiile dar sunt total rupte de realitate. Rapa Rosie se afla in judetul Alba, langa Sebes. Daca cititi bine pe indicatorul din fotografia postata, scrie clar "Podisul Secaselor". Podisul Secaselor nu are nicio legatura cu Vrancea.
    Puteati verifica in lista ariilor protejate din judetul Vrancea. Nu era greu. https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_rezerva%C8%9Biilor_naturale_din_jude%C8%9Bul_Vrancea
    In concluzie e bine cu promovarea Romaniei, a Vrancei, dar cam greu cu geografia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2pa_Ro%C8%99ie_-_Dealul_Morii
      Râpa Roșie - Dealul Morii este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geomorfologic) situată în județul Vrancea, pe teritoriul administrativ al comunei Tulnici.
      Localizare
      Aria naturală cu o suprafață de 49,60 hectare se află în Munții Vrancei (unitate reliefală a Carpaților de Curbură), în partea nord-vestică a județului Vrancea, în vesantul drept al râului Putna, în aval de confluența cu valea Cozei, în partea sudică a satului Tulnici, lângă drumul comunal (205L) care leagă această localitate de satul Păulești

      Ștergere